
Öksürük; vücudunuzu mukus, sigara ve alerjenler (toz, polen vb.) gibi tahriş edici maddelerden korumaya yardımcı olan önemli bir reflekstir. Solunum yolları yabancı bir madde ile karşı karşıya kaldığında vücudumuz sinirler aracılığıyla beyne bir uyarı göndermekte ve kasların kasılmasını sağlayarak öksürüğe…

Boğaz iltihabı, ağız ve burun boşluğunun arka kısmında yer alan farenks (yutak) ve bademcik bölgesinin iltihaplanmasıdır. Çoğunlukla soğuk algınlığı sonucunda meydana gelen farenjit (yutak iltihabı); bu süreçte boğaz ağrısı, acı ve kaşıntıya sebebiyet verebilir. Boğaz iltihabı, virüs ve bakteri kaynaklı…

Öksürük; üst solunum yollarını temizlemek için kullanılan, solunum yollarının bir refleks hareketidir. (1) Vücutta soluk borusu ve bronşların yabancı bir madde ile karşılaşması durumunda beyne sinir aracılığı ile uyarı giderek öksürüğe neden olur. Bu durum, çoğu vakada herhangi bir tıbbi…

Boğazda rahatsız edici bir his ve/veya gıcık, genellikle solunum yollarını olumsuz yönde etkileyen bir etken sonucunda meydana gelir. Solunum yolları çeşitli dış etkenlere maruz kaldığında mukoza tahrişine neden olarak boğazda rahatsız edici bir his meydana getirebilir. Boğazda meydana gelen gıcık,…

Balgamlı öksürük ; toz, polen veya duman gibi dış etmenlere yanıt olarak gelişen bir reflekstir. Bunun yanı sıra, alt ve üst solunum yollarında meydana gelmiş bir viral ya da bakteriyel enfeksiyon nedeniyle de mukus üretimi artış göstererek balgamlı öksürüğe neden…

Bakteriler ve virüsler birçok yaygın enfeksiyona neden olabilir. Peki bu iki bulaşıcı organizma türü arasındaki farklar nelerdir? Bakteriler, tek bir hücreden oluşan küçük mikroorganizmalardır. Çok çeşitlidirler ve çok çeşitli şekillere ve yapısal özelliklere sahip olabilirler. Bakteriler, insan vücudu dahil olmak üzere akla…

Boğaz ağrısı ; özellikle yutkunulduğunda şiddeti artan, kaşınma ve tahriş içeren bir rahatsızlıktır. Boğaz ağrısının en sık nedenleri arasında soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar rol oynar. Bu gibi rahatsızlıklar çoğunlukla zaman içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Fakat, streptokok enfeksiyonunun…

Mürrüsafi, oldukça faydalı bir reçine türüdür. Çeşitli formlarda doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. En önemli özelliklerinden biri doğal bir antibiyotik olmasıdır. Mürrüsafi’nin German Commission E (Alman Komisyon E monografları) tarafından onaylanan kullanım durumları: Ağız ve boğaz bölgesinin enflamasyonudur. (Enflamasyon : Halk…

Mürrüsafi Nedir? Mürrüsafi bir ağaç türü olup, doğu Akdeniz ülkeleri, Somali, Etiyopya, Yemen ve güney Arabistan’da yetişmektedir. Batı dünyasında çoğu insan mürrüsafi’yi Üç Aziz Kral’ın Hz.İsa’ya götürdükleri hediyelerden biri olarak bilir. İncil, Üç Aziz Kral’ın Hz. İsa’ya altın, günlük buhuru…

Ses kısıklığı bir semptomdur hastalık değildir. Anormal ses değişikliklerini tanımlayan genel bir terimdir. Kısık olduğunda, ses soluk, rahatsız edici, gergin olabilir veya ses seviyesinde (ses yüksekliği) veya perdede (sesin ne kadar yüksek veya alçakta olduğu) değişiklikler olabilir. Sesteki değişiklikler genellikle…

Boğaz Pastili; Hepimizin başına gelen; Gıdıklayan bir boğaz kızarıklığı, öksürük nöbetlerine dönüşen gıcık ve yutkunma zorluğu (büyük olasılıkla en istenmeyen durum ve mekanlarda) sonrasında başvurduğumuz bir kurtarıcıdır. Bu semptomlar, kısa zamanda boğaz ağrısına dönüşebilir, bu da en azından rahatsız edici,…